Nieuws


OPSCHOONDAG 24 MAART 2019

Zondag 24 maart 2019 is op Kasen de opschoondag uitgevoerd. Er was een hoge opkomst, waarvoor dank! Onder een waterig zonnetje hebben 19 deelnemers 27 zakken vuilnis bijeen geraapt en nog wat losse dingen, zoals een band van een scooter. Een mooi resultaat dus. Daarna gezellig koffie/thee gedronken en heerlijke vlaai gegeten. Super geregeld door Jos en Ge.

 


KRUISBEELD

Het kruisbeeld op de T-splitsing Kasennerweg-Wonkelestraat is terug geplaatst na gepleegd onderhoud. Zonder de inzet van enkele Kasenaren was dit renovatie-project niet gelukt! Speciale dank aan Theo & Elly van Wel voor de sponsoring en het schilderwerk, Frans & Antoon voor het gepleegde onderhoud aan het Christusbeeld en de montage van beeld en kruis en constructiebedrijf de Meer BV voor de sponsoring van de steunen van het kruis.


Het onlangs vernieuwde en ingezegende kruis aan de Wonkelstraat is door de website www.veldkruus.nl uitverkoren tot het “Kruis van de maand” en derhalve ook in hun nieuwsbrief onder de aandacht gebracht. U kunt zich gratis en zonder enige verplichting via hun website aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief. Verder kunt u  op deze website alle kruisen “op Kasen” bekijken en zelfs informatie toevoegen. Voor diegene die geïnteresseerd is derhalve dit bericht. De link naar de betreffende website is: http://veldkruus.nl/kruis.php?kr=780 en het is beslist de moeite waard om er eens op te grasduinen!


Zondag 24 oktober jl. heeft de vlaaienbakdag plaats gevonden bij het bakhuisje van Toos en Frans Op het Veld aan de Vliekerweg. Het was een groot succes en het weer werkte enorm mee! Bakker Wierts is zo vriendelijk geweest ons het recept voor de overheerlijke rijstevlaai door te geven, waarvoor dank!

Rijstevlaai met een doorsnede van 28 cm.

Gebruik bij voorkeur een blauw stalen vlaaipan met een losse bodem en een hoge rand (3,5 cm)

Vlaaideeg  (alle gewichten in grammen)

Deeg voor 1 Vlaaibodem

185 Tarwebloem

46 Boter

19 Suiker

11 Gist

16 Ei (heel)

3 Zout

76 Volle melk

356 Totaal

Maak een deeg volgens bovenstaande hoeveelheden, je hebt 350 gram deeg nodig voor de bodem. Als het deeg klaar is , bol het op en laat 30 minuten rijzen onder
plastic of een klamme theedoek. Rol dan op maat en vul in de ingevette vlaaipan.

Rijstvulling:

140 gram rijst met 1 liter volle melk en 70 gram suiker 1 uur zachtjes koken tot rijstpap. (deksel zoveel mogelijk op de pan en regelmatig roeren.

Na het koken 50 gram room erdoor roeren en eventueel 1 zakje vanillesuiker, dan af laten koelen. Je kunt de rijstpap van de voren maken. Haal de rijstpap wel ruim van te
voren uit de koeling voordat je de rijstvulling maakt op kamertemperatuur.

Nadat het deeg in de vlaaipan zit met de rijstvulling starten.

Hoeveelheden:

1050 gram rijstpap
3 eidoooiers (L)
50 gram eiwit
60 gram suiker

Roer de 3 eidooiers onder de rijstpap. Klop 50 gram eiwit tot het goed schuimt en voeg dan trapsgewijs de 60 gram suiker toe tot je een vrij stevig eiwitschuim hebt. Roer het eiwitschuim voorzichtig en gelijkmatig onder de rijstpap. Nu is de vulling klaar. Vul in de vlaaipan tot ongeveer 3 mm onder de deegrand. Bak 30 minuten in het midden van de oven op 210 graden (boven en onder warmte) of 25 minuten op 180-190 Graden hete lucht. Iedere oven is anders, dus dat is even uit proberen. Heb je de rijst graag “fluffig” of wat vaster dan kun je dat bereiken met de baktijd te verkorten of te verlengen bij de volgende keer bakken.

Belangrijk: Tijdens het bakken op het ovenrooster, controleren of er nog een plaat op de bodem van de oven aanwezig is, zo ja, deze dan verwijderen.